tiistai 14. lokakuuta 2014

Food before age 1 is just for fun!

Hieman venähtänyt tämän postauksen julkaiseminen, se on kyllä pyöriny tuolla luonnoksissa, mutta en vaan oon saanut aikaiseksi loppuun asti kirjoittaa.

Tässä siis muutama resepti aloitteleville sormiruokailijoille, ja myös vinkkejä aloittelijoille.

Näillä Pyrykin aloitti 3, kohta 4kk sitten, nykyään syö meidän kanssa jo samaa ruokaa, suolattomana! Ruuissa käytän normaalia laktoositonta maitoa/kermaa, ja hyvin on vatsa kestänyt. En ole Pyrylle enään omia ruokia tehnyt kun kerran hyvin vatsa pieniä määriä kestänyt. Kohta pikkuhiljaa saadaan siirtyä hapanmaitotuotteisiinkin, raejuustoa on hieman jo maistellut.


  • Tavallinen makaronilaatikko: 
Muuten normaalisti, mutta nesteenä äidinmaito tai vähän vedellä ohennettu suolaton tomaattimurska.

  • Jauhelihapyörykät tai -pihvit: 
- Runsas desi kaurahiutaleita
- 2dl vettä
- 1 kananmuna
- 400g jauhelihaa
- pieni purkki suolatonta tomaattimurskaa/pyrettä
- porkkana raastettuna
- ripaus paprikajauhetta, ruohosipulia ja persiliaa

Turvota kaurahiutaleita vedessä n. 10min. Lisää kananmuna, jauheliha, tomaattimurska ja porkkanaraaste. Mausta. Pyöritä palloiksi tai muotoile pihveiksi ja paista uunissa 175 asteessa kypsiksi (-> kun väriä on tullut pintaan)

  • Broilerin jauheliha-kasvismurekepihvit:
- 400g broilerin jauhelihaa
- 0,5dl korppujauhoja
- 0,75dl vettä
- 40g sipulia (puolikas)
- 75g kurkkua
- 75g porkkanaa
- 1tl timjamia
- 1 kananmuna
- mustapippuria

Sekoita korppujauhot ja vesi ja anna turvota hetken aikaa. Hienonna sipuli ja kypsennä se mikrossa. Anna jäähtyä. Raasta tai kuutioi kurkku. Raasta porkkana hienoksi. Sekoita mausteet ja muna korppujauhoseokseen ja lisää joukkoon huoneenlämpöinen broilerin jauheliha ja kasvikset. Sekoita hyvin. Muotoile vedellä kostutetuin käsin murekemassasta 10 samankokoista matalaa pihviä ja nosta ne leivinpaperille. Kypsennä 225 asteessa noin 20min.

  • Broilerpyörykät:
- n. 1dl kaurahiutaleita
- 2dl vettä
- 400g broilerin jauhelihaa
- 1 kananmuna
- hienonnettu sipuli
- paprikajauhe
- valkopippuri

Turvota kaurahiutaleet ja vesi. Lisää joukkoon loput ainekset ja mausta. Pyörittele palloiksi ja paista uunissa 175 asteessa kypsäksi.

  • Pitsa:
- Tavallisella pohjalla (vettä, hiivaa, öljyä, jauhoja, ilman suolaa ja sokeria), päälle esim. tomaattia (murskana, soseena, miten vain, suolattomana), kananmuna, ananasta, porkkanaraastetta, jauhelihaa, 10 kk alkaen raejuustoa, (puna-)sipulia, kesäkurpitsaraastetta jne.

Paista 200 asteessa n. 10-12min, kunnes saanut väriä pintaan.

  • Italianpata:
- 400 g jauhelihaa
- 1 sipuli
- 1-2 valkosipulinkynttä
- tomaattimurskaa
- 2dl vettä
- suolaton kasvisliemikuutio
- täysjyväspagettia pieneksi pilkottuna
- 1 pss herne-maissi-porkkana

Laita jauheliha ja sipulit pannulle ja paista melkein kypsäksi. Lisää tomattimurskaa, (pienille pahvipaketissa, sillä tölkit ovat kieltolistalla), pari dl vettä, herbamare tai muu lähes suolaton kasvisliemikuutio ja täysjyväspagettia pieneksi pilkottuna. Vetta on hyvä lisätä niin että spagetit peittyvät. Anna muhia 7min. Lisää 1-2 pussillista herne-maissi-porkkanaa ja anna porista vielä n. 5min. Voi haudutella pitempäänkin.

  • Lohipihvit:
- 1dl korppujauhoja
- 300g hienonnettua lohifilettä
- 1 sipuli
- 1tl sitruunamehua
- ripaus mustapippuria
- 1 kananmuna
- öljyä paistamiseen

Yhdistä kaikki aineet. Muotoile pihvejä ja laita 5-10 min. jääkaappiin maustumaan. Paista pannulla tai uunissa 175 kunnes ovat kypsiä. Dippikastikkeen voi tehdä turkkilaisesta jugurtista jossa sitruunamehua, tilliä tai kevätsipulia.





Siinä muutama ruokaohje. Aamu- ilta- ja välipala vinkkejä muutama:

  • "Puurorieskat", puuron voi leipoa leiväksi ja sotku vähenee:
- 3 dl kaurahiutaleita
- omenaraastetta sellanen reilu puolikas omena
- 2dl omenamehua
- liraus öljyä
- 1/2 tl soodaa

Kaikki kulhossa sekaisin, levitetään lusikalla pellille 9 pientä rieskaa, paistetaan vartti 250 asteessa.

  • Banaanileipä:
- 1 muussattu banaani
- 1dl vettä/maitoa

-> sekoita lusikalla

- 1dl jauhoa
- ripsu vaniljaa ja kanelia
-> sekoita taas

kaurahiutaleita n. 1,5dl
-> sekoita vielä joukkoon (varoen, ettei mee ihan liisteriks) ja muotoile n. 1,5cm paksuksi lätyksi ja paista uunissa sen verran, että tulee hiukan väriä pintaan (n. 15min).

  • Herkkupannari:
- 1 muussattu banaani
- 1rkl riisijauhoa
- 1rkl mantelijauhoa
- 2rkl turkkilaista jukurttia
- 1 muna


Kaikki kunnolla sekasin ja pannulla (kookos)öljyssä kypsäksi. Päälle voi laittaa marjasosetta "hilloksi".



Välipaloina voi antaa myös hedelmiä (omenaa, päärynää, banaania jne.), talk-muruja, ruisleipää, luomu riisikakkuja, marjoja jne. 
Pyry syö usein aamupalaksi ruisleipää/karjalanpiirakkaa (jota ei mielellään ennenkun on hapanmaitotuotteita annettu, ja vähäsuolainen vaihtoehto), talk-muruja ja hedelmiä, jos puuro ei jostain syystä maistu. Ja kivaa vaihtelua aamu- tai iltapalalle kun ei aina saa sitä tylsää puuroa.

Sormiruokailua ei suositella aloitettavan alle 6kk ikäisellä lapsella. Vauva on valmis sormiruokailuun, kun kaikki alla olevat ehdot täyttyvät:

- vauva on kiinnostunut ruoasta ja haluaa syödä 
- vauva osaa istua itse tai kevyesti tuettuna
* HUOM! Fysioterapeutit suosittelevat vauvan istuttamista kovalla alustalla yleensä vasta kun vauva nousee itse istumaan. Suorassa oleminen on turvallisuuden kannalta toki tärkeimpiä asioista, mutta vauva voi istua suorassa myös vanhemman sylissä, ja näin syömisen aloittaminen on myös ergonomisempaa vauvalle. Yleensä vauvat osaavat istua itse vasta noin 8 kuukauden iässä (toki poikkeuksia on).*
- lapsi osaa tarttua itse pöydällä olevaan ruokaan ja viedä sen suuhunsa
- kielirefleksi on kadonnut, eli vauva ei tunge kielellä ruokaa ulos suustaan refleksinomaisesti 
- (vauva on kuusi kuukautta vanha. Tämä suluissa, koska toisen mielipiteen mukaan ohjeikä on viitteellinen ja myös vauvan suolisto on valmis kiinteän ruuan aloittamiseen kun yllämainitut ehdot täyttyvät).


Tää on asia josta voisin paasata vaikka koko päivän, mutta en tiedä, mitä kaikkea tähän enään kirjoittaisin. Joten jätäthän kommentin, jos jokin asia jäi askarruttamaan tai sinulla on jotain kysyttävää!


 

2 kommenttia: